top of page

Marie Frank - Biografi

“Marie Frank deler generøst og uden karrierestrategiske bagtanker ud af naturtalentets tæft for refræner og hooklines af den slags, der er rockens DNA.” (Politikens Danske Rock Leksikon)

 

Marie Frank debuterede i 1999 med albummet ”Ancient Pleasures”, der tog både publikum og medier med storm. Den charmerende og karakteristiske sangerinde og sangskriver sang stærke sange som ”Symptom Of My Time”, “Save a little Love” og ”Heart Of Saturday Night” – og debutalbummet endte med at sælge mere end 40.000 eksemplarer. Da musikåret ’99 blev gjort op ved Danish Music Awards, modtog Marie Frank priserne som Årets Danske Sangerinde og Årets Nye Danske Navn og for at have begået Årets Danske Popudgivelse.

​

Hun var nok ny for den store offentlighed, men havde spillet på gaderne i ind- og udland i årevis og havde af den vej høstet massevis af den slags erfaring der både sætter sig i sangene og i sikkerheden som performer. Via sit samarbejde med house-duo’en Brother Brown, havde Marie Frank også markeret sig på deres fælles megahit ”Under The Water”.

​

I 2001 kom det andet album ”Vermilion”, der med nye træfsikre sange som ”Worth It” og ”Big Love” klart beviste at Marie Frank var et talent af den langtidsholdbare slags. Der var igen en Danish Music Award til Marie Frank som Årets Danske Sangerinde og sammen med sit efterhånden fast sammentømrede band bestående af trommeslager og producer Kent Olsen, keyboardspiller Jørgen Holmegaard, guitarist Søren Koch og bassist Henrik Marstal spillede Marie Frank massevis af koncerter i 2002. Samme år forlod hun samarbejdet med BMG og stiftede modigt Frankly Spinning Music med Kent Olsen uden startkapital, da bandet umiddelbart forinden havde mistet mange penge, da de og mange andre artister hos bookingbureauet Rock On, blev ofre i Rock On/Wigwam-skandalen. I 2003 udsendte hun ep’en ”Swimmingly” med sange af hendes ven og Partner in Rhyme, New York Rock poeten Neill C. Furio, som hun havde mødt, da hun boede 8 måneder i NYC under arbejdet med debutalbummet. Swimmingly rummede bl.a. singlehittet ”Whoops wrong Daisy” og blev døråbner til det europæiske såvel som det amerikanske marked, hvor Marie Frank turnerede flittigt.

​

Undervejs mødte Marie sit gamle idol Howe Gelb og blev inviteret med som opvarmning og gæstesolist hos ham og hans band Giant Sand på turnéer i Europa og USA.  Oplevelserne blev til en samling sange der udkom på albummet ”Where The Wind Turns The Skin To Leather” der også indeholdt et cover af Gelbs sang “Leather” som han naturligvis medvirker på. CD'en udkom i efteråret 2005, og endnu en gang var der masser af roser. Bl.a. skrev BT i deres femstjernede anmeldelse, at: ”Marie Frank fortsætter turen derud i det musikalske grænseland, hvor alle holder vejret i spændt forventning om, hvad den næste sang vil bringe”. Gaffa lagde også fem stjerner og skrev ”Man kan nyde de nye varme sange, der bliver sunget med en engels indføling. Ganske enkelt smukt”.

​

Marie Frank spillede koncerter til hun blev gravid i 2006. Under barselsorloven var hun med i teaterstykket ”Kærlighedens Optik” der i foråret 2008 havde forestillinger i Århus og København. Siden da har hun overdraget selskabet Frankly Spinning Music til Kent Olsen og skabt sit eget Apron Music. I foråret 2010 lavede hun en pigetrio med Maria Timm og Marianne Lewandowski og turnerede rundt på landets spillesteder med et repetoire af hendes egne og Timms sange. En særlig attraktion blev deres cover af America's gamle hit ”Horse with no name”.

Samtidig flyttede hun på landet, og sangene på ”Pop Your Wheeze”, der udkom på Apron Music i 2010 blev til dér i et samarbejde med Maries mand, Anders Pedersen, Peter Dombernowsky og Nikolaj Heyman ((The Desoto Caucus, Giant Sand, Powersolo, Mark Lanegan, Isobel Cambell). Et hold nye legekammerater, men stadig umiskendeligt lyden af Marie Frank. Information skrev om Pop Your Wheeze, at det var ”hendes bedste til dato” og Gaffa, at: ”Der er en særlig egenart over Marie Frank. Noget på en gang jordnært og svævende – og uomtvisteligt unikt på den danske popscene”

​

I 2011 udkom Bonus Tracks Vol. 1 med akustiske versioner af nogle af sangene fra Pop Your Wheeze og et par genindspilninger af klassikere. Senere på året fik hun og Anders endnu et barn.

​

I foråret 2015 udkom albummet "Kontinua". Sangene kredser på poetisk vis om sammenhæng og brud. Om at miste hinanden - og måske finde sammen igen. Om kærlighedens indfald og udfald. Om at forblive hinandens medmennesker og ikke langsomt blive hinandens mod-mennesker. Albummet var Marie Franks første dansksprogede udgivelse og markerede på denne måde en ny begyndelse efter næsten 20 år, hvor hun kun havde sunget på engelsk. Sangene på 'Kontinua' var stadig karakteriseret ved Maries melodier, men lånte og nyfortolkede brudstykker af arvesølvet fra en række danske sange og viser. Uden de store armbevægelser skildrer hun her livet, også når det slår sprækker. Resultatet er et album, der sniger sig ind under huden på lytteren og bliver siddende.

 

I november 2017 udsendte Marie singlen ”Lille Fredag i Provinsen”. Maries stemme staÌŠr her stærkt i et lydunivers baseret paÌŠ mere elektroniske lyde og med minimalistiske beats og keyboard-flader, produceret af Frederik Carstens (Karl William, Anya og Thøger Dixgaard).

 

I år er det 25 år siden at debuten Ancient Pleasures udkom. Den var begyndelsen på den store musikalske rejse Marie har inviteret sine lyttere med på i 25 år.

 

Og rejsen er netop grundtemaet på hendes seneste album Vel Undervejs der udkom sidst i oktober 2023 og som udgøres af ti personlige sange om det, der sker ved bevægelsen gennem livet. Hun besynger behovet for nærvær i en turbulent tilværelse, hvor de broer der forbinder os, er i fare for at falde sammen. Hun synger også om håbet i kuldslået kærlighed, om de opbyggende og nedbrydende mønstre der tegner sig, og om de uundgåelige stenslag man får undervejs. Selv siger hun:

”Som turnerende musiker er jeg ofte selv undervejs fra sted til sted, men sangene handler mere overordnet om rejsen for den enkelte. Om hele tiden at være på vej og forsøge at nyde turen og være til stede, også når ruten indeholder blindgyder, omveje og smalle og mørke stier man ikke har lyst til at balancere på”.

 

Marie Frank er en umiskendelig stemme i international og dansk scenekunst. Hendes vokal udtrykker på en gang den uskyldige glæde og den modne indsigt, og man er ikke i tvivl når én af hendes altid iørefaldende melodier toner frem og inviterer indenfor. På den aktuelle udgivelse gengiver hun rejseerfaringerne med den oprigtighed som kun den personlige oplevelse giver adgang til. En anmelder skriver:

”Man fornemmer, hvor Marie Frank er i livet, og hun forstår at få det ud med et poetisk overskud. [..] Vejen til noget nyt eller sig selv kan være lang, men Marie Frank har fundet en vej, som hun smukt sætter ord på [..]” (Gaffa)

​

Marie Frank & hendes nye band Udflytterne præsenterer de nye sange og nogle af de gamle kendinge på en række koncerter hen over året.  Udflytterne er hendes musikalske legekammerater fra studie- og turnésammenhænge, (også på Vel Undervejs) gennem de seneste 20 år og tæller Anders Pedersen, Thomas Richard og Peter Dombernowsky. De kendes f.eks. fra orkestre som Giant Sand, The DeSoto Caucus, PowerSolo, Superheroes, Maggie Björklund, Mark Lanegan & Isobel Cambell.

bottom of page